Perníkovo akvárium
Login:
Heslo:
Registrujte se.

Všechny ankety

FAQ: Fotíme akvárium

Mnoho akvaristů se ptá, jakým způsobem dobře vyfotit akvárium a obyvatele v něm. Jak tedy na to, aby výsledek vypadal dobře a byl publikovatelný i pro ostatní? Jak udělat dobrý obrázek, kterým se můžeme chlubit? Obecné rady shrnuji právě v tomto článku. Součástí článku je i stučný popis jak a čím fotografie upravovat.
Na úvod: obrázek Canon 350D je pouze ilustrativní. Celý článek předpokládá použití digitálního fotoaparátu. S klasickým filmovým aparátem bude práce velmi podobná.

Úvod

Cílem je mít fotku, která se bude líbit a hlavně nezapadne mezi miliony šedivek, které po internetu kolují. V podstatě jen minimum fotek, které vyjdou z Vašeho fotoaparátu je použitelná v nezměněné podobě. Jsem naprostý amatér a proto i následující článek berte s rezervou a berte jej spíše jako informaci, jak to dělá nějaký jiný šílenec, který také není vždy úspěšný a jemuž se líbí tmavější fotografie. Zde je příklad mé fotky před a po úpravě.

Tento snímek je původní, pouze zmenšený. Všimněte si, že fotografie je značně neostrá. Je to způsobeno tím, že při zmenšování dochází k vypouštění řádků a slouců a aby přechody nebyly ostré a fotka se nezdefomovala tak dochází k tzv. rozmývání (anglicky dithering). To samozřejmě fotografii znehodnotí.

A toto je snímek po mé úpravě. Rozdíl je myslím markantní.
Snímek byl pořízen fotoaparátem Canon PowerShot S50 v manuálním režimu za použití cirkulárního polarizačního filtru, který redukuje odrazy na vodě a zvýrazňuje barvy oblohy. Následující postup obsahuje pouze nejnutnější úpravy. Kroků, které jsem použil pro úpravu této fotografie, je samozřejmě více. Vše závisí na Vašem citu.

Jak fotit?

Nejdříve si rozmyslíme zda budeme fotit akvárium jako celek nebo fotit osazenstvo v něm. Správný postup je podmínkou vzniku dobré fotografie. Ze špatné fotografie sebelepším programem dobrou neuděláte. Ikdyž Vám váš prodavač tvrdí, že přístroj je skvělý, pak vězte, že žádný přístroj není dobrý, pokud neznáte jeho možnosti a meze. Navíc fotografování akvária je opravdu náročnou disciplínou, protože v podstatě všechny kompaktní fotoaparáty nezvládají špatné světelné podmínky a použití blesku při focení akvária není vhodné.

Fotíme celé akvárium

Při focení celého akvária vždy postupuji takto:
  • Fotím zásadně po setmění, aby v akváriu nebyly žádné odlesky
  • Fotí se zásadně bez blesku - ten se od akvária jednak odráží a jednak pak barvy vypadjí nepřirozeně - barva blesku je silnější než barva osvětlení v akváriu
  • Připravím si stativ. Pokud nemáte stativ, pak je dobré si jej vyrobit - např. stůl, židle, stoh knih.
  • Nastavím manuální ostření
  • Nastavím kompenzaci expozice na -2/3 EV
  • Vyfotím dost obrázků a laboruji jednak s kompenzací expozice a s ostřením, tak aby fotky nevykazovaly bílé přepaly
  • Focení probíhá se samospouští, protože jinak jsou obrázky neostré
Všech takto vzniklé fotografie jsou podexponované a proto je nutné jejich následná doúprava v počítači. Je nutné počítat s tím, že plavající ryby budou rozmazané, nicméně v případě prezentace akvária jako celku to nevadí.

Fotíme ryby

Při focení ryb je vše podstatně náročnější. Zejména majitelé digitálních kompaktů budou s výsledky zklamání. Kompakty mají velké zpoždění spouště a bohužel vykazují vysoké hodnoty šumu (zrnění) při vyšším ISO, které je použito při špatných světelných podmínkách. Problém je focení zejména malých ryb, které chvíli nepostojí a vysvětlit jim, že právě teď mají šlapat vodu jaksi nejde. Takže jak na to?
  • Nastavit manuální ostření a čekat až ve vzdálenosti, na kterou máme zaostřena poplave ryba. Pokud maté zrcadlovku, pak tento problém odpadá.
  • Vypnout blesk
  • Nastavit hodnotu ISO na nejvyšší hodnotu
  • Nastavit čas alespoň na 1/125 sekundy
  • Nastavit clonu tak, aby fotka neměla vybělená místa
  • A cvakat, cvakat, cvakat
Bohužel odpad je velký, takže počítejte s tím, že možná jednu fotku ze sta použijete. Pokud Váš foťák nemá manuální režim, pak budete muset laborovat a zkusit alespoň nějaká manuální nastavení. Měla by jít nastavit alespoň kompenzace expozice, která by se měla nastavit cca na -2/3 EV.
Pokud jste manuální nastování dosud neprováděli, pak Vás odkáži na příručku.

Upravujeme vzniklé fotografie

Fotografie, které získáte z Vašeho digi fotoapárátu jsou na webu nepoužitelné zejména pro svoji velikost. Dále je potřeba provést některé korekce, které z Vašeho polotovaru udělají obrázek, se kterým se můžete chlubit. Čím upravovat?

S čím upravovat?

Možností se nabízí spousty. Nyní se jedná o to, zda chcete do příslušného programu něco investovat, nebo chcete použít něco, co je zdarma. Výsledky jsou však pro potřeby zveřejnění na webu velmi podoné.
Osobně používám program GIMP. Je to volně dostupný program na grafické zpracování obrázků. Je zcela zdarma (GPL) licence i pro komerční použití. Je volně dosažitelný na www.gimp.cz. Je plně lokalizován do češtiny a je skvělý i pro úpravu Vašich ostatních fotografíí.

Jak Upravovat?

Nyní si řekneme můj základní postup při úpravě fotografií svého akva.

Výřez

Nejdříve provedeme ořez. K tomu slouží nástroj Ořez obrázku nebo plátna:

Jakmile máte zvoleno, jen kliknutím do obrázku na vybráním příslušné oblasti vyříznete oblast, kterou chcete použít.

Úprava jasů a barev

Dalším úkonem bude barevná úprava obrázku - protože naše obrázky jsou záměrně podexponovány. Máme několik možností.
Zkuste některoou z nabídky Vrstva->Barvy->Automaticky. Pokud se nic z toho nebude hodit, pak už musíte laborovat ručně. Jedním z vhodných nástrojů je Vrstva->Barvy->Úrovně nebo Vrstva->Barvy->Křivky

Co se týká "vyšší dívčí", pak spousty dobrých postupů je na http://www.gimpguru.org/Tutorials/. Pro selelktivní zesvětlení Vám může být užitečný zejména tento.
Samozřejmě, že tento produkt má kompletní příručku v češtině.

Doostření

Protože fotky, které produkují digi fotoaparáty nikdy nejsou ostřé jako břitva je proto nutné provést jejich doostření. K tomu nám slouží 2 nástoje. Jedním je Filtry->Vylepšení->Doostřit. Ten má pouze jeden parametr a tím je míra doostření. Musíte ostřit citlivě, jinak celé dílo pokazíte. Druhým parametrem je filtr rozostření Filtry->Vylepšení->Rozostřit masku. Tím se jen opticky potlačuje rozostření. Zase je potřeba být citlivý.

Zmenšení

No a nakonec zmenšíme obrázek pro potřeby webu. Vhodné rozlišení je max do šíře 1024 resp. do šíře, kterou Vám dovolí server, kde budete své obrázky publikovat.
Aby jsme dosáhli spokojivých výsledků je potřeba zmenšovat v několika krocích (předpokládejme, že zmenšujeme na šířku 800).
  1. Zvolíme nástroj Obrázek->Velikost obrázku
  2. Nastavíme šířku na 1600 - pokud je šířka obrázku větší, jinak pokračujeme krokem 4
  3. Provedeme doostření obrázku nástrojem Filtry->Vylepšení->Doostřit
  4. Opět provedeme změnu velikosti obrázku nyní již na šířku 800
  5. Opět provedeme doostření, nyní již však jen velmi malé

Uložení

Takto vzniklý obrázek nyní uložíme ve formátu JPG a aby pokud možno nepřesáhl 200kB, resp tolik kolik dovoluje server, kam jej vystavujete. 200kB je hranice, která je akceptovatelná pro zobrazené obrázků po webu i pro uživatele, kteří mají jen připojení přes telefon. A těm s rychlejším připojením se zobrazí dost rychle na to, aby se nenudili.

Takže zvolte Soubor->Uložit jako. Do názvu souboru napište požadované jméno, např. akva123.jpg. Objeví se vám hláška o exportu, tak klikněte na Exportovat. Zobrazí se následujcí dialog:

Navolte parametry, jako já. Jen s jezdcem u kvality potahujte tak, aby jste dosáhli kýžené velikosti souboru.

Závěr

Tímto způsobem upravuji fotky já. Je možná trochu komplikovaný a dlouhý. Na druhou strany s fotkami jsem vnitřně spokojený. K dosažení opravdu dobrých výsledků je potřeba použití vrstev, masek a dalších vlastností opravdu dobrých grafických nástrojů. Je potřeba se smířit s tím, že fotka, kterou dostatnete z Vašeho fotoaparátu je pouze polotovarem, na kterém musíte ještě hodně zapracovat, aby z něj byla opravdu fotka. U klasické fotografie trávíte čas v černé komoře u digitální u počítače. Patrně nebudete se svými výsledky při prvních pár pokusech spokojeni, ale po čase získáte cvik a začnete se věnovat více i Vašim rodinným fotografiím.

Přeji Vám mnoho štěstí

Zpět na FAQ
(c) Pernica IT Solutions 2004 Optimalizováno pro Mozilla 1.6, rozlišení 1024x768. Seznam