Perníkovo akvárium
Login:
Heslo:
Registrujte se.

Všechny ankety

Články: CO2 rozprašovače - difuzery

Způsobů, jak dostat CO2 do vody je mnoho. Přináším proto přehled nejpoužívanějších difuzérů.

Jakmile máte svoji bombu nebo láhev s kvasnicovým roztokem na výrobu CO2 tak jej (CO2) musíme nějakým způsobem dostat do akvária. Zde se nabízí několik možností jak toho efektivně docílit: Od relativně nízkých nákladů až po ty dražší:

Nejjednodušší způsob není z estetického hlediska nejlepší. Pracuje na principu zachytávání CO2 do zvonu umístněného pod hladinou vody. CO2 se pak samovolně rozpouští do vody.

Dalším jednoduchým způsobem je zavedení hadičky CO2 přímo do filtru. Vrtulka filtru pak bubliny CO2 rozbije na miniaturní bublinky, které svým proudem roznese do celéh o akvária. Tento způsob jsem zkoušel, ale bohužel u mého filtru moc nefungoval, protože mám ještě přímo v hlavici zastčenu patronu na aktivní uhlí, ve které mám molitan. CO2 se zachytalo a pak jednou za cca 10 sekund filtr udělal takové velké PUF s velkými bublinami.

Můžete také postavit reaktor postavit tak, že rychle prodící voda jde spolu s CO2 přes štěrk, kde se spolu dokonale smísí a pak je (voda) vypouštěna do akvária.

Reltivně novým způsobem je tento keramický difuzer. Je tvořen keramickou destičkou, která propouští plyn (CO2) a to ve velmi malých bublinkách. Já osobně tento způsob používám. Sklo-keramické difuzery vyrábí např. ADA nebo EHEIM. Pro tento difuzer není vhodné použití CO2 z kvasnic. Rychle se zanáší.

Fantazii se meze nekladou a proto způsobů jak dostat CO2 do vody naleznete spousty. Ten úplně nejjednodušší je použití standardního vzduchovacího kamínku. Problém však je s velikostí bublinek, které vypouští. Oproti vzduchovacímu kamínku je lepší kousek lipového dřívka zasunutého do hadičky. To pouští opravdu malinké bublinky.

Hodně úspěchů s experimenty. Ale hlavně pozor. CO2 je jedovatý!! Ať si neotrávíte rybí osádku.

Zdroj: www.thekrib.com


Zpět na Články
(c) Pernica IT Solutions 2004 Optimalizováno pro Mozilla 1.6, rozlišení 1024x768. Seznam